wtorek, 17 stycznia 2017

Placuszki amarantusowe z bananem i malinami



(Przepis z książki alaantkowe BLW "Placki amarantusowe z borówkami")
Składniki:

* 1/2 szklanki amarantusa
* 1 szklanka wody
* 3 łyżki mąki kukurydzianej albo pszennej ( u mnie pszenna)
* 1 jajko
* 1/2 banana
* 1/4 szklanki borówek ( u mnie maliny)
* olej kokosowy lub inny do smażenia

Amarantus płuczemy w zimnej wodzie. Gotujemy go pod przykryciem około 20 minut (aż wchłonie cały płyn) i studzimy. Do chłodnego dodajemy jajko, mąkę, rozgniecionego widelcem banana, mieszamy tak by składniki się połączyły i dodajemy na koniec maliny. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej olejem kokosowym z obu stron na rumiany kolor.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz