poniedziałek, 16 stycznia 2017

Kluski śląskie z jogurtem naturalnym i musem truskawkowym


Składniki:

* ziemniaki
* mąka ziemniaczana
* jajko
* mrożone truskawki
* jogurt naturalny

Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ubijamy górkę, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy i w jej miejsce nasypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości jak zabrana część ziemniaków, dodajemy wyjęte ziemniaki, wbijamy jajko i zagniatamy. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i palcem robimy dziurkę. Gotujemy około 3-4 minut od wypłynięcia i podajemy z musem z truskawek i jogurtem naturalnym.

Wersja dla starszych
Truskawki i jogurt możemy pomieszać razem i posłodzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz