piątek, 3 marca 2017

Owsiane ciasto z jabłkami



Składniki:
* 2 jajka (osobno białko i żółtko)
* 1 szklanka mąki owsianej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1//2 małego jogurtu naturalnego
* 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu (miód od 1 r.ż.)
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na cząstki. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy syrop klonowy, żółtka oraz jogurt. Chwilę miksujemy. Obie mąki i sodę przesiewamy przez sito i powoli dodajemy do masy delikatnie mieszając do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do keksówki i na wierzch układamy jabłka lekko je wciskając do środka ciasta. Pieczemy 180 stopniach przez 25 minut bez termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz