sobota, 14 stycznia 2017

Klopsy z indyka z ziemniakami i marchewką





Składniki:

* 250 g mielonego z indyka
* 1 jajko
* pęczek lub 2 łyżki mrożonego koperku
* kasza manna
* marchewka
* ryż brązowy

Mięso mielone łączymy z jajkiem, kaszkę mannę dodajemy tak aby mięso stanowiło zwartą całość i na koniec dodajemy koperek. Z mięsa formujemy klopsiki, tak aby dziecku wygodnie się je trzymało i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy ok 20 minut na małym ogniu. Brązowy ryż gotujemy wg instrukcji, marchewkę gotujemy na parze.

Wersja dla starszych
Do mięsa możemy dodać sól, pieprz i ostrą paprykę. Powstały po gotowaniu klopsików rosół, możemy zagęścić śmietaną i dodać koperek tworząc sos śmietankowo - koperkowy. Marchewkę możemy pokroić w kostkę lub talarki ugotować i dodać masełko.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz