wtorek, 14 lutego 2017

Tort walentynkowy


BISZKOPT
Skladniki:
* 3 jajka (osobno żółtko i białko)
* 1 szklanka mąki wieloziarnistej
* 1/2 szklanki mąki pszennej (można dac tylko 1 i 1/2 pszennej)
* 2 łyżki musu daktylowego
Z białek ubijamy sztywna pianę, dodajemy mus daktylowy i po jedym żółtku i cały czas miksujemy. Mąki przesiewamy przez sito i po mału dosypujemy do masy jajecznej delikatnie mieszając aby mąka połączyła się z jajkami. Ciasto przelewamy do małej tortownicy ( u mnie w kształcie serca) i pieczemy w 180 st. C około 10 minut z termoobiegiem.
KREM
Składniki:
* 1/2 opakowania twarogu delikatnego President
* 3 truskawki (z racji tego, że nie ma teraz na nie sezonu to u mnie mrożone z ubiegłego lata)
* łyżka musu daktylowego
Twarożek mieszamy z rozgniecionymi truskawkami i musem daktylowym.
Biszkopt przecinami wzdłuż na dwie części, smarujemy jedną, przykrywamy drugą połowa, która także smarujemy serkiem i dekorujemy truskawkami.
Wersja dla starszych!
Bardzo niezdrowe ale przesłodka :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz