wtorek, 21 lutego 2017

Łosoś pod brokułowym beszamelem

Składniki:
* płat łososia (dobrze jak jest łowiony w naturalnym środowisku a nie hodowlany)
* kilka różyczek brokuł
* 1 szklanka mleka
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki mąki (u mnie orkiszowa)
* gałką muszkatołowa (ok. 1/2 łyżeczki)
* przyprawy do ryby (u mnie koperek, pietruszka i tymianek)
* cytryną

Łososia nacieramy cytryną i przyprawami i wstawiamy na godzinę do lodówki. Masło wkładamy do rondelka i roztapiamy na wolnym ogniu, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Do zasmażkę dolewamy mleko i mieszamy aż do zgęstnienia na wolnym ogniu. Dodajemy gałkę muszkatołową wg uznania. Łososia wkładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy beszamelem. Pieczemy bez przykrycia około 20 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Wersja dla starszych:
Łososia można posilić dodatkowo i popieprzyć. Podobnie z beszamelem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz